
شماری از مصاب شدگان ویروس کرونا در ولایت کابل از پس لرزههای جسمی این ویروس ابراز نگرانی کرده و میگویند که ویروس کرونا اثرات بد بر روح و روان آنها گذاشته است.
آنان میگویند، با آنکه یک بار این بیماری را سپری کرده اند، اما هنوز هم با مشکلات نفس تنگی، تب، زکام و درد عضلات دست و پنجه نرم میکنند.
از سوی هم مسوولان در ریاست صحت عامه میگویند: هم زمان با شیوع موج سوم ویروس کرونا در پایتخت نگرانی باشندهگان واحتمال ابتلا به این بیماری افزایش یافته است.
به شفاخانه کوید۱۹ که در آن بیماران کرونا در بستر به سر میبرند رفتم، در اینجا با شماری از مبتلایان به کرونا گفتگو کردم که از پس لرزه های این بیماری و آمد آمد موج سوم کوید۱۹ ابراز نگرانی میکنند.
آنان میگویند، که بیماری کوید ۱۹ اثرات بد و منفی بر جسم و روح آنها گذاشته است.
فهیم، حدودا یک هفته میشود که از کرونا بهبود یافته است، اما اکنون دوباره به این بیماری دچار، و در شفاخانه کوید۱۹ بستری شده است.
او میگوید، با آنکه یک مرتبه این بیماری را سپری کرده و بهبود یافتهاست اما آزمایش کرونای او برای بار دوم مثبت آمده و اینک در وضعیت بدی به سرمیبرد و ترس آن بیشتر شده است.
” من یک بار ویروس کرونا را شکست دادم و صحت یاب شدم، اما پس دوباره به ویروس کرونا مبتلا شدم و اکنون نهایت درد می کشم، درد عضلات نفس تنگی و سردردی. کرونا واقعا که یک مرض مهلک، خطرناک و کشنده ای است که من اکنون به آن دسته و پنجه نرم میکنم”
این در حالیست که واکسین کرونا برای بخشی از فیصدی افغانستان تزریق شده است .
این تنها فهیم نیست که این بیماری را برای بار دوم تجربه میکند.
احمدالله، که در گوشه دیگر این شفاخانه بستری است میگوید که وی 15 روز پیش صحت یاب گردیده بود اما دوباره علایم این ویروس در وجودش نمایان شده است.
احمدالله میگوید: “ویروس کرونا اثرات بدی را بالای من گذاشته است و اصلاً اشتها ندارم درد عضلات دارم، جانم درد میکند زکام هستم و نهایت زجر می بینم، این بیماری واقعاً زجر دهنده است و حتی گاهی من را از زندگی نا امید میکند و دنیا را برایم تنگ ساخته است”
از سوی هم کادر درمانی و مسوولان در ریاست صحت عامه میگویند، که هم زمان با شیوع موج سوم ویروس کرونا نگرانی باشندهگان پایتخت افزایش یافته و همه در ترس و هراس زندگی میکنند.
وحید مجروح سرپرست وزارت صحت عامه میگوید:
شیوع موج سوم ویروس کرونا که خطرات آن نیز بالا است ،بالای سیستم عصبی بیماران تاثیرات منفی گذاشته است.
“ویروس کرونا مخصوصاً موج سوم آن بالای سیستم عصبی تاثیرات خود را داشته اکثریت مردم که به این مرض مبتلا شدهاند از سردردی، استریس، ترس و بخصوص مشکلات تنفسی بسیار زیاد شکایت دارند، آنقدر که مردم نگران هستند و بسیار استرس دارند قابل نگرانی نیست و آنقدر هم کشنده نیست که کارهای روزمره شان از انجام ندهند. فقط با راه های وقاوی و حفظ الصحه مثل استفاده از ماسک شستن دست ها و اتمامات صحی که همه روزه در جاهای مختلف پخش و نشر میشه درصورت که اگر مراعات بکنند مه مطمئن هستم که از ویروس کرونا و مخصوصن از شیوع موج سوم ویروس کرونا جلوگیری می کنند”
در همین حال شمار از داکترهای شفاخانه کوید۱۹ میگویند: که ترس مبتلایان کرونا از شیوع موج سوم این ویروس و ابتلای دوباره به این بیماری باعث اختلالات روحی و روانی، در نزد افراد و مخصوصا بهبودیافتههای این بیماری شده است.
“یک تعداد کسانیکه تست های شان مثبت بوده و شفایاب شده اند، اکثریت آنها باز هم تشویشات دارند نظر به همان احصاییه که سازمان صحی جهان گرفته اند که به اکثریت آنها تکلیفات روحی و حتا صدمه دماغ به اینها پیدا میشه، اما تقریبن بسیار به ندرت است مثلن از 100 فیصد ما متوانیم بگویم که 20 فیصد اینها تشویشات روحی حتا بعضی ها شش های آنها تخریش زیاد کرده باشد احتمال می رود که شش های آنها را خراب کند”
بر اساس گفته های ریاست صحت عامه از آغاز شیوع ویروس کرونا تا اکنون (۵۸۳۱۲ ) در سرتاسر افغانستان به این مرض مبتلا و از این جمع (۲۵۶۱ ) نفر جانهای شان را از دست دادهاند.
راپور: حلیمه پوپلزۍ